STIVUITORUL – UN UTILAJ LOGISTIC COMPLEX

In zilele noastre, pe piata romaneasca se mai utilizeaza si se mai lucreaza inca cu utilaje, masini si instalatii neperformante, uzate atat fizic cat si moral, defectiunile lor fiind foarte numeroase si foarte costisitoare.

Aceste utilaje sunt mentinute la stare de functionare prin intermediul unui regim aspru de reparatie, intretinere si modernizare, neexistand in acest caz productivitate, cantitate si eficienta economica. Agentiile economice dispun de manageri care se ocupa cu probleme de intretinere, reparare, organizare si conservare a tuturor utilajelor si vor adopta implementarea unor sisteme de mentenanta pe care le vor pune in practica.

Stivuitorul este considerat utilajul cel mai complex din domeniul logistic care necesita siguranta, utilizare, lubrefiere, intretine si bineinteles transport.

Mentenanta acestor utilaje are un rol extrem de important in toate procesele de natura economica din cadrul societatilor comerciale si permite atat organizarea cat si urmarirea eficienta a acestei activitati.

Stivuitoarele sunt construite in asa fel incat sunt capabile sa isi asigure functia, si sa fie reglate si intretinute de un personal specializat si care nu este expus riscului cand se efectueaza diverse operatii. Pentru utilizarea unui stivuitor este nevoie de un operator cu o buna indemanare si vigilenta, un operator care este obligat sa aprofundeze fiecare detaliu tehnic. Este important ca operatorul sa previna accidentele printr-o atentie maxima acordata tuturor instruirilor si masurilor de siguranta.

In cadrul utilizarii stivuitoarelor se includ urmatoarele: discutii legate de aparatele de masura, comenzile stivuitorului, comutatoare, tractare si transport. Trebuie precizat aici ca tehnicile de utilizare sunt foarte importante pentru orice operator care foloseste atat stivuitorul cat si alte platforme pentru lucru la inaltime (nacele, tractoare, lifturi, etc.). Marea majoritate a accidentelor legate de intretinere, reparare sau utilizare sunt cauzate de nerespectarea notiunilor de siguranta si a regulilor. De aceea, este indicat ca personalul care se ocupa cu aceasta activitate sa detina instruirea, capacitatea si instrumentele necesare pentru a indeplinii toate functiile necesare in acest domeniu.

In cazul in care nu sunt manevrate in mod corespunzator, atat stivuitoarele cat si platformele autoridicatoare (nacela, ascensoare, minimacarale, etc.) pot fi foarte periculoase. Stivuitorul este folosit de obicei in fabrici sau depozite de dimensiuni mari, unde incarcaturile au volume mari si este pravazut cu o furca care se introduce sub incarcatura ce trebuie ridicata pentru a o muta in diferite locuri.

In concluzie, pentru a avea siguranta manevrarii stivuitoarelor, trebuie sa sa respecte cateva reguli de baza si anume: conducerea lor conform regulilor impuse, se evita operatiunile care nu sunt autorizate, se respecta limitele de viteza si se semnalizeaza corespunzator.

Articol oferit de CDP ACCESS – Inchirieri Nacele si Platforme autoridicatoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: