GENERALITATI PRIVIND NACELELE SI PLATFORMELE AUTORIDICATOARE

Toate nacelele si platformele autoridicatoare trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de securitate si sanatate care sunt continute in cartea tehnica si care sunt obligatorii.

Nacelele sunt proiectate si construite in asa fel incat este necesar ca ele sa indeplineasca obiectivele acestor cerinte. Cei care produc instalatiile si componentele de securitate au datoria sa realizeze si o analiza de risc pentru a identifica aceste riscuri care pot sa apara la aceste produse.

Platformele autoridicatoare sunt construite in asa fel incat ele trebuie sa-si asigure functia si sa poata fi reglate si intretinute, fara ca cei care le utilizeaza sa fie expusi riscurilor atunci cand efectueaza diverse operatii.

Sunt necesare masurile care elimina riscurile de accidentare, fazele de montare si fazele de demontare. Fabricantul este obligat sa ia in calcul o serie de principii si anume:

  • sa reduca sau sa elimine riscurile cat mai mult posibil, chiar maxim;
  • sa adopte masuri de protectie in cazul riscurilor care nu au fost eliminate;
  • trebuie sa fie instiintati utilizatorii asupra riscurilor de natura reziduala;

Atunci cand se proiecteaza, se construieste o nacela sau se elaboreaza o carte tehnica, este necesar ca fabricantii sa ia in considerare si alte situatii care sunt previzibile.

Platformele autoridicatoare sau nacele sunt proiectate in asa fel incat sa se evite folosirea lor anormala, daca exista la acestea un risc. Cartea lor tehnica trebuie sa cuprinda si contraindicatii pe care utilizatorul trebuie sa le citeasca si sa le respecte in mod obligatoriu.

In concluzie, atunci cand o nacela sau o platforma autoridicatoare este utilizata, nu trebuie sa determine disconfort, oboseala sau tensiune de natura psihica personalului care le manevreaza, acestea putand fi indeplinite cu ajutorul principiilor ergonomiei.

Articol oferit de www.cdpaccess.ro

Lasă un comentariu